En polyp er en udposning på stemmelæben/stemmebåndet, som kun forekommer på én stemmelæbe (ikke begge) og som også er godartet. Den er rød af karakter, og størrelsen og formen kan variere.

Polypper kan forekomme akut f.eks. efter et råb eller skrig til en koncert eller fodboldkamp, hvor stemmen bliver overanstrengt og belastet. Polypper kan også forekomme grundet reflux (sure opstød), hvor der lægger sig et lag syre på stemmebåndet.

Man ser oftest polypper hos lærer, trænere, sælgere, præster og andre faggrupper, der anvender stemmen konstant og med en intensiveret stemmestyrke.

Symptomer er oftest en følelse af at have et fremmedlegme i halsen, stemmetræhed, ømhed omkring halsen, rømmetrang, tørhed eller øget slimdannelse.

behandlingsmuligheder er oftest et logopædisk forløb med fokus på hensigtsmæssig stemmedannelse og medicinsk behandling af reflux, hvis dette er tilstede. Lykkedes det ikke, tilbydes kirurgisk fjernelse af polyp, men det kan fortsat være hensigtsmæssigt med logopædisk assistance, da det primært forekommer af uhensigtsmæssig stemmebrug.