10 gode stemmerhygiejniske råd – Skån dig for stemmegener. 

  • Sørg for at indtage rigeligt af væske, som fugter dine stemmebånd. Obs. Kaffe og The er vandrivende og kan udtørre slimhinderne på stemmebåndene/stemmelæberne.
  • Ved øget mundtørhed er det en god idé, at trække vejret igennem næsen – også når du taler. Næsten har en sublim egenskab, der renser, filtrerer, fugter og opvarmer den udefrakommende luft. Vejrtrækning oralt (igennem munden) kan skabe irritation på stemmebåndene, fordi at luften kan være kold, tør samt forurenet. Det er dog ganske naturligt at trække vejret igennem munden, da det anatomisk er en kortere vej for luftindtaget.
  • Undgå at rømme dig! Det irriterer slimhinden. Ved rømning gnider slimhinderne mod hinanden, skaber friktion og mere irritation. Det er en ond cirkel. Slimen, som du forventer passerer luftvejen, ligger fortsat på overfladen af dine stemmebånd. Drik i stedet en slurk vand og synk eller lav et blidt, skånsomt host, der renser luftvejene og svarer til kroppens almindelige reaktion på at fjerne fremmedlegemer.
  • Ved hæshed, er det yderst nødvendigt at bruge stemmen så lidt som muligt og skånsomt. Undgå at hviske. Har forkølelse, virus eller en anden årsag forårsaget hæshed, som sætter sig længere end 1-2 uger, anbefales du at kontakte en øre-næse-hals læge. Hæsheden må IKKE blive kronisk. Hæshed kan opstå ved infektion, forkølelse eller anden årsag, og stemmelæberne bliver irriterede, hævede og røde grundet meget hoste, rømmen eller anden misbrug af stemmen f.eks. råb/skrig.
  • Undgå at råbe og skrige for meget f.eks. til fodbold eller anden sport over længere tid og generelt i støjende omgivelser.
  • Halsbrand/Reflux kan irritere slimhinderne og dermed have en indvirkning på stemmen. Har du indikation for dette i form af sure opstød, trykken for brystet eller lign. gener, bør du kontakte egen læge.
  • Vær opmærksom på stoffer, der kan irritere slimhinderne f.eks. tobaksrøg, støv, pollen, alkohol, kaffe/te osv.
  • Husk hyppige vejrtrækningspauser under tale, for at sikre nok støtte og dermed luft til at producere stemme.
  • Din sindstilstand og livsstil kan have stor indflydelse på stemmen. Søvnmangel, stress og øvrige psykiske overbelastninger kan forværre stemmens tilstand.